• Matias Nordahl Carlsen

Se direktesendt ørn fra hele verden


I disse dager er det hekkesesong for ørn, verden over. Noen av disse er det nå mulig å følge direkte, via livestream over internett. Her har vi laget en liste over de mest interessante og mest forseggjorte direkte-strømmene fra ørnereir.


Havørnparet på Smøla, Baron Blå og Baronesse Barfot, er ikke de eneste ørnene som har eget direktesendte TV-program… iallefall ikke på nettet. Interessen for fugletitting er stor over hele verden, og det finnes en rekke reir, hvor det blir streamet live fra. Ørna er en av de største rovfuglene i verden og helt klart en av de mest populære fugleartene. I tillegg har flere forskjellige ørne-arter vært utrydningstruet, og livekameraene har blitt brukt til å skape mer bevissthet rundt dette i tillegg til at forskere bruker disse kameraene til å lære seg hvordan denne majestetiske fuglen lever. Under har vi laget en liste over forskjellig reir, rundt om i verden, som det strømmes direkte fra.


Smøla, Norge

Baron Blå og Baronesse Barfot er norges mest kjente havørnpar. Fra deres hjem på Smøla sendes det live til youtube fra 4 Kameraer. Dette gjør at Smølareiret er et av de best dekte reirene på denne listen. Dette paret har hekket stabilt fra samme reir siden de ble kjønnsmodne, mens mange andre par bytter reir fra sesong til sesong. Smøla er et av de områdene i verden med høyest befolkningstetthet av havørn. De siste årene har paret klart å avle frem en unge hvert år. I år er det to unger i reiret og i ekte skandinavisk stil bytter Baronen og Baronessen på å passe på ungene.


Danube-Ipoly National Park Directorate

Dette kameraet er satt opp i en nasjonalpark i Ungarn og har en fin ovenfra og ned vinkel rettet mot ørneredet som gjør at vi ser både moren og ungene. Havørna var nesten utryddet pga jakt i Ungarn, og på et tidspunkt var de nede i 15 registrerte, hekkende par. Heldigvis har beskyttelsestiltakene båret frukter og nå er det over 200 hekkende par i landet.Durbe County, Latvia.

Dette reiret befinner seg i Durbe County, vest i Latvia, hvor havørn har hekket siden 2014. Reiret er litt spesielt fordi det er sjeldent at det hekkes i grantrær, og det har bare blitt observert 4 ganger tidligere i Latvia. Utsikten fra reiret er upåklagelig og vajingen fra side til side gjør at man føler man er de 30 meterne over bakken som reiret er. Kameraet ble installert i 2015.Amerikansk Hvithodehavørn


Big Bear Lake, California

I Nord-Amerka har havørnen hvitt hode og heter Bald Eagle, som på norsk kalles Hvithodehavørn. I USA er den så populær at den allerede i 1789 ble en del av riksvåpenet som man finner på pass, penger osv. Denne livestreamen er levert av the Friends of Big Bear Valley, og er fra Big Bear Lake, California.Decorah, Iowa

Hvithodehavørna er så populær i USA at den har fått seg en egen uke. Uka er arrangert av explore.org som samler inn penger til the institute for Wildlife Studies og oppfordrer folk til å ta var på ørna. Ørneparet i denne strømmen bor i Decorah, Iowa, og har tidligere fått to av reirene sine ødelagt. Derfor fikk de hjelp til å bygge dette av the Raptor Resource Project team som håpet ørnene ville flytte inn for å hekke. Nå kommer de tilbake hvert år:


West End, Catalina

Dette paret, som har vært sammen hele livet, er en del av en suksesshistorie som var del av et preserveringstiltak på 1980 tallet. Redet deres har vært aktivt siden 1991 og det har streamet live siden 2005.


Frasier Point, California

Hunnen i dette paret var den første hvithodehavørnen til å hekke i dette området siden 50-tallet. Hannen er hennes bror og sammen har de hekket siden 2012 og i 2017 klarte de å oppdra 3 unger.


Duke Farms in Hillsborough, NJ

Dette ørneredet begynte å strømme direkte i 2008. I 2012 ble reiret totalt ødelagt av stormen Sandy, og paret måtte bygge opp et nytt reir 30 meter sør for det gamle. Det nye kameraet er plassert i samme tre og rett ovenfor reiret og det har mulighet for nattetitting. 23 ørneunger har kommet ut fra dette reiret siden 2005, selv om de to siste ikke har ført til noen. 2 egg er hekket.Southeast, Washington, D.C

Dette kameraet er plassert 30 meter over the Metropolitan Police Academy i Southeast, Washington, D.C. I dette redet bor ørneparet Liberty & Justice som er 21 år gamle og har hekket her ca siden 2004. Dette er 4 sesongen det streames live fra dette redet.


Dale Hollow Eagle Cam, Tennessee

Dette kameraet har ila de siste seks årene fått 12 unger til verden. I år er det allerede klekket 3, og det vil bli spennende å se hvor mange som overlever og blir voksne.


Fiskeørn

Lake Murray Osprey, South Carolina.

Det blir ikke streamet fra kjempemange fiskeørnreir, men her er et fra Sør-Carolina. Ifølge hjemmesiden til kameraet, www.LakeMurrayOsprey.com, fløy fiskeørnparet, Ricky & Lucy, in i hagen deres i 2012 og bygde et halvferdig reir som de gjorde ferdig året etter. I 2015 ble reiret deres ødelagt i en storm. Da tok den menneskelige vertsfamilien å tilrettela slik at ørneparet kunne bygge et nytt reir. Det er fra dette reiret vi kan se live idag.

Cam 1


Cam 2339 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram