• Matias Nordahl Carlsen

Direkte fra fem meter Under!

I samarbeid med Havforskningsinstituttet starter Norway Live å sende direkte fra tareskogen på 5 meters dyp utenfor den sagnomsuste restauranten “Under” som ligger utenfor kysten ved Lindesnes.

Sjømatrestauranten, som ligger under vann, serverer gourmet-måltider laget av råvarer fra området rundt. Neste restaurant-måltid svømmer dermed muligens forbi linsen, akkurat nå.


Direktesendingene fra "Under" vil gå daglig fra 12-14 og fra 18-20. I tillegg vil vi nå i oktober også sende fra fra Under om natten.


Prosjektet er satt igang av Havforskningsinstituttet og Norsk Institutt for bioøkonomi.

- Et øyeblikksbilde er fint i seg selv for å gjøre folk bevisste på det utrolige livet i fjæra. Om vi også kan få observasjoner over tid, har vi noe som kan brukes i forskning! Forteller forsker og postdoktor Kim Halvorsen.


Planen er at publikum etterhvert skal kunne loggføre sine observasjoner, som deretter blir rapportert til forskerne. Tanken her er at publikum skal kunne hjelpe forskerne med tidkrevende observasjonsarbeid. Etterhvert ønsker Halvorsen også å trene opp en datamaskin til å kjenne igjen arter automatisk.

- Men dette ligger frem i tid. Imens vil vi invitere alle til å nyte det utrolige skuet som foregår akkurat nå, fem meter Under, forteller Kim, som forsker i området.


Nå for tiden kan det være at man ser en del leppefisk, som er ganske aktive når sjøen er varm. Av leppefisken som er aktiv i området er det vanligst å observere bergnebb, deretter grønngylt og så grassgylt. De større artene som berggylte og rødnebb blåstål er mindre tallrike, men man ser dem som regel alle, ila en time, fortsetter Kim.

Det er ganske livlig i sjøen utenfor restauranten "Under".

- Ca 80 % av den norske befolkning lever mindre enn 10 minutter unna kysten, likevel er det et fåtall som har sett det utrolige skuet som foregår, bokstavelig talt, rett foran nesen på dem, sier redaktør i Norway Live, Matias Nordahl Carlsen, som også påpeker at de rolige bevegelsene forårsaket av havstrømmene har en veldig avslappende og meditativ effekt.

- Vi håper også at økt kjennskap og kunnskap om havet og de som lever der, vil føre til mindre forurensning og forsøpling, sier kommersiell direktør i Norway Live, Pål Andreas Gjersøe.


Under-Gründerne har i samarbeid med Snøhetta og flere lokale partnere utviklet en restaurant som fokuserer like mye på marin forskning, arkitektur og gastronomi. Kokken på Under ønsker å gi publikum en "once in a lifetime" experience i tillegg til at han ønsker å vise det norske folk de fantastiske råvarene som finnes rett utenfor kysten.

Ved å fokusere på sameksistensen mellom livet på land og i sjøen, tilbyr Under en ny måte å forstå vårt forhold til omgivelsene våre - over overflaten, under vannet og langs havet.

Med dette som bakgrunn vil du få en bedre forståelse av maten du spiser.


For å oppleve dette, ikke bare live, men også med egene øyne kan du gå in på under.no å bestille bord.


I mellomtiden kan du kose deg med direkte sakte-tv fra 5 meter Under.


288 visninger2 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram