• Matias Nordahl Carlsen

10 flotte webkameraer i Norge

Oppdatert: 5. april 2019


Webkameraer har fått en rekke bruksområder etter at det første ble brukt til å sjekke om kaffen var klar i 1991. I Norge blir de i hovedsak brukt til å se på natur og værforhold, og her har vi laget en liste over noen av de mest interessante webkameraene fra rundt om i Norge.


Lysefjordcam:

Dette er et av de webkameraene det er gjort mest flid med, her i landet. Lysefjordcam.com, som drifter kameraene, er et frivillig prosjekt for å promotere områdene rundt Forsand og Lysefjorden. Lysefjordcam har levert direkte video fra utvalgte steder rundt Lysefjorden fra 2005, og har siden 2015 streamet live i HD til Youtube. I mai 2015 havnet de til og med på Earthcams top 10 liste i verden. Kåringen ble gjort basert på bildekvalitet, unikt innhold og det generelle tekniske nivået på webkamstreamen. Lysefjordcam panorerer mot høyre og zoomer inn på utvalgte steder som feks fergekaia. Denne strømmen skiller seg ut fra mange av de andre ved at den har grafikk med informasjon om dato, været og om hva som er i bildet.Geiranger:

Et annet populært norsk webcamera finner vi i Geirangerfjorden. Dette kameraet, som er driftet av Hotel Union Geiranger, er et statisk utsnitt over Geirangerfjorden der man kan se ei lita kirke nede i høyre hjørne. Her kan man nyte den vakre Geirangerfjorden, se hvordan været i området er, eller se om det kommer cruiseskip inn fjorden. Det finnes også live webcam fra Geiranger kai.Molde:

Av de webkameraene vi har funnet fra forskjellige steder i Norge, kan det se ut til at man finner den vakreste utsikten i Molde. Molde Live, som kameraet heter på youtube, er drevet av Triangel Security AS. Utsnittet panorerer og (zoomer litt) fra flyplassen over skjærgården og til det lett gjenkjennelige hotellet som er formet som et seil. I utsnittet kan man se ferger og fjell, og man får et veldig godt inntrykk av hvordan været er i området. I tillegg får man se utallige fjelltopper rundt fjorden. Kameraet er litt utsatt for vann på linsa og litt risting.
Bud og Hustadvika Live:

Dette kameraet oppfører seg veldig likt Molde Live, med tanke på panorering og zooming, og det ser ut som det er satt opp av samme leverandør. Hustadvika er et av Norges mest værharde områder og det var her cruiseskipet Viking Sky hadde problemer. Kameraet kan brukes til å sjekke værforholdene i dette utsatte havområdet. Det kan være litt risting i bildet dersom det er vind, spesielt når det er zoomet helt inn.Måløy:

Denne direkte-strømmen, fra Måløy, finner du på youtube-kanalen til Finn Humborstad. Stilmessig er den ganske lik de to over, med litt panoreringer og zoominger på utvalgte steder, som feks Måløybrua og fergekaia. Sammen med Lysefjordcam skiller denne strømmen seg litt ut ved at den har grafikk med været. Vann kan forekomme på linsa ved våte forhold.HAVNEKAMERAER:

Flere byer, som feks Tromsø, Bodø, Trondheim, Ålesund og Bergen, har statiske kameraer hvor man kan se et utsnitt over havneområdet. Veldig nyttig for å se på forholdene i havna, eller for å sjekke om Hurtigruta er presis eller forsinket.

Trondheim:


Ålesund:


Bodø:Lindesnes:

Det sørligste kameraer som streamer live, fra norge er å finne ved Lindesnes Fyr. Kameraet panorerer fram og tilbake og har utsikt over skjærgården samt selve fyret. Det er Stiftelsen Lindesnes fyrmuseum som drifter kameraet. Praktisk dersom man ønsker å se på værforholdene dersom man feks skal gå forbi Lindesnes med båt.

https://lindesnesfyr.no/en/webcam/Sør-Varanger Kirkenes Himmelstigen:

Et av de nordligste kameraene vi har funnet som direkteoverfører video, er fra Sør-Varanger Kommune. Utsnittet er over Kirkenes sentrum og strømmen finner du på Sør-Varanger sin youtube kanal, hvor du også finner et par andre direktestrømmer fra kommunen. Bildet rister litt når det er mye vind.Jektefartsmuseet, Bodø:

På denne strømmen kan man direkte følge Nordlandsmuseets prosess med bygging av nytt nasjonalt museum; Jektefartsmuseet i Bodøsjøen, Bodø.Saltstraumen Live

Finner du det beroligende å se på havet og hvordan det beveger seg kan dette være strømmen for deg. Kystverket har satt opp et kamera hvor du kan se hvilken vei Saltstraumen strømmer. Dette kameraet veksler mellom noen forskjellige utsnitt med en kanskje litt dramatisk tilt-pan-zoom bevegelse imellom.Eagle Cam

I flere år har Streambird Pro, strømmet direkte fra et havørnreir på Smøla. Reiret er rigget med 4 forskjellige kamera-utsnitt og denne livestreamen skiller seg ut ved at den følger ørneparret gjennom hekkeperioden. Dermed følger seerne en historie som strekker seg over tid. Spenningen er knyttet til hvorvidt ørneungene overlever barndommen og klarer å flytte ut av reiret. Denne direktestrømmen har en veldig trofast følgerskare som sitter å kommenterer slik at det er enkelt for nye seere og bli orientert om hva som nylig har skjedd. Du kan følge Ørneparret direkte i programmet Ørna eller egget, som vises på Norway Live hver dag mellom 12 og 14 og mellom 16 og 18.


1,578 visninger1 kommentar

Siste innlegg

Se alle
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram